See on Sulle, kallis teismeline diabeeti põdev nooruk!

See on Sulle, kallis teismeline diabeeti põdev nooruk!

18953452_1119472141531445_6707416106378538281_o

 

Ma ütlen kohe kallis teismeline, et Sa ehk ei ole minu kirjutatuga nõus, aga ma olin kunagi sama vana kui Sina oled. Mul olid samasugused draamad ja läbielamised ja mured. Võib olla mitte samad, aga ilmselt osaliselt väga sarnased.

Diabeet oli üks neist, tema oli kõige suurem mure. Nii vahetusid mu elus erinevad perioodid.

Periood 1: Käisin väljas peol nii nagu teisedki, valetasin emale ja isale (vabandust emps). Igatahes, me käisime diskodel, “chillisime” niisama, jõime/proovisime alkoholi. Mul polnud halli aimu ka, kuidas õlu või vein või liköör või misiganes kaasas kellelgi oli mu veresuhkrule mõjub. Nii kaua kui teised seda jõid, jõin mina ka! Ma olen alati olnud uudishimulik, seda erinevatel teemadel, nii lugesin ma vahest ka diabeedist, eriti siis kui internet tuli ja see enam tavatelefoni arvel ei kajastunud, sest siis sai rohkem surfata (ja kõlab nagu ma oleks muldvana, ei ole!). Kunagi lugesin ma ühte artiklit, mis rääkis ühest kurvast loost, kuidas üks noormees diabeediga käis väljas pidutsemas ja läks peale seda magama ja enam üles ei tõusnud. See artikkel ei lähe mul mitte kunagi meelest ära ja tegi mind uudishimulikuks. Kui ma sõpradega alkoholi proovin, mis siis mu kehas juhtub? See, mis juhtub kallis sõber on, et alkohol viib Su veresuhkru alla. Maksal on raskem suhkrut teha, mis Sind madala veresuhkru korral päästab. Ütleme siis nii, et Su maks on alkoholiga hõivatud ja tal on suures osas kama kaks, mis mujal toimub. Mis Sa teha saad? Kontrolli veresuhkrut enne pidu, peo ajal ja peale pidu. Enne pittu minekut või sõpradega “chilli” söö kodus ema tehtud sööki. Järgmisel päeval ära maga pool päeva, ärka vara, ükskõik kui halb Su enesetunne on – mõõda suhkrut ja söö! Sa oled ka kindlasti kuulnud, et inimesed madala veresuhkruga käituvad nagu nad oleks purjus vahest. Nüüd on see teema muutunud aktuaalseks, aga on inimesi, kes ei ole nii teadlikud sellest nagu nüüd SINA oled. Su sõbrad võivad pidada Sind lihtsalt natukene “svipsis” ja kui Sa seda ka oled ja sul on samal ajal madal veresuhkur, mida Sa ehk ei tunne, kuna sa oled “svipsis”. Et mis siis saab? Ausalt? Siis on Sul jama majas! Su sõbrad, kellega Sa aega veedad peavad teadma, et sul on diabeet. Vähemalt üks sõber, see sõber peab ka teadma, mis ta siis teeb kui Su veresuhkur madalaks läheb ehk siis kuidas Sa käitud. Sa higistad, Sul on hirm, Sa muutud loiuks, Sa käitud nagu Sa oleks purjus. Alkohol on tarkade inimeste jook, mis teeb meid lolliks. A kas Sa seda ka teadsid, et alkohol võib veresuhkru üles viia? Ja siin ei räägi ma mitte ehk mõne arvates “ebatähtsast” 13 – 14 mmol/l. Mina räägin veresuhkur 20 +. Millal see juhtub? See oleneb sellest, MIDA Sa jood ja KUI PALJU Sa jood. Sest alkoholil on ka selline trikk, et ta viib suhkru alguses üles ja siis on võimalus, et suhkur läheb jälle kiirelt alla. Mõistad? See on üks väga keeruline lugu. Ja kui Sa seda lugu ei tea, siis võib olla, et Su elus tuleb ette väga hirmuäratavaid hetki ja olukordi, mille tõsidusest Sa alles siis aru saad kui Sa oled 29 aastane nagu mina. Mu eesmärgiks ei ole Sind hirmutada, absoluutselt mitte. Ma olen lihtsalt aus.

Ma suurt ei palu Sinult, ma palun, et Sa elaksid oma teismelise iga teadmisega, et on olemas ka homme ja teeksid valikuid, mis on targad. Söö enne magama minekut. Ärka vara. Ole ettevaatlik insuliiniga. Teavita sõpra! Hoia alati taskus midagi magusat! Palju jama võib juhtuda, kui Sa arvad, et eksisteerib ainult tänane päev ja muu sind ei huvita. See sama jutt on tegelikult ka neile, kes lähevad nüüd ülikooli ja ehk pole veel rajut teismeliseiga kogenud, ega Sa millestki ilma ka jäänud. Aga tõsiasi on see, et diabeet Sul on, kui Sa seda loed. Ja “targa inimese alkoholireeglid” kehtivad meile kõigile, kellel on diabeet!

Periood 2: Ilge jama, kui Sulle meeldib keegi ja Sina talle ei meeldi. Või Su esimene peika otsustab, et ta läheb oma eluga edasi ja Sina ehk sellega nõus ei ole. Südamevalu on alati suur ja võib tunduda, et see vastik tunne ei lähe mitte kunagi üle. Igatsus kellegi järgi ja kurbus lisaks hormoonidele, mis teismelise kehas nii kui nii ringi rallivad, võib meie veresuhkruga teha igasuguseid asju. Ei viitsi suhkrut mõõta, süstiajad lähevad meelest, sest muud asjad on tähtsamad. Aga tead, mis nüüd tuleb pauk?! Lõppude lõpuks saad Sa oma armuvalust üle ja rohi on jälle roheline. Kalamaja Oliver on unustatud ja Sa naeratad jälle. Hoia oma veresuhkrul ka sellistel halbadel perioodidel silm peal. Sest Härra Diabeeti ei ütle Sulle:”Liisa, Sul on halb aeg. Ma võtan puhkuse. Leina oma esimest peikat rahus.” Ei, diabeet on ikka veel seal. Mõõda veresuhkrut ja ära viska süstalt prügikasti. Nagu ülalpool öeldud, homme on ka päev ja Sul on ees veel terve elu. Ja Su südant murtakse veel mitu korda, aga see on see, mis Sind õpetab. Sest valikuid tuleb teha mitte ainult, et millisesse kooli Sa lähed või, millised suusapüksid Sa ostad või, kuidas Su järgmine soeng välja näeb. Peikadega/pruudiga on nii, et iga eelnev viib Sind edasi järgmiseni. Ja kuna Sa oled targem 18 aastasena kui 15 aastasena kui Kalamaja Oliver Su kogu maailm oli, Mustamäe Sven on 18 aastasena palju parem valik, sest Sa oled nüüd targem.

On muidugi ka muid draamasid ja probleeme, mis teismelisi kimbutavad. Vaidlused sõpradega, kooli narrimine (seda olen ka mina tunda saanud), sest mu tagumik on alati üle keskmise suur olnud. Ja koolis narrimine tegi minu toitumisega ja “dieeditamistega” mu veresuhkrule liiga, seda ka minu enesehinnangule. Aga tead, mis? See tüdruk, kes mind koolis kimbutas ja narris ja, kellest ma kauge kaarega mööda kõndisin kui vaid sain. Ma nägin teda paar aasta tagasi tema töökohas, sest ta töötab kohas, mida külastavad paljud inimesed. Ma ei ütleks, et ta õnnelik paistis. Aga mina olin õnnelik, sest olin just kooli lõpetanud, beebirasva maha treeninud ja naeratasin nii kui ei kunagi varem. Sest mina otsustasin oma rida ajada ja välja uurida, kes ma olen. Ma olin trullakas, aga mul oli palju muid häid omadusi, kui super ilus välimus kõrvale jätta. Ma olin lojaalne sõber, ma olin koolis tark, mulle meeldis teisi aidata. Ja need omadused on need, mis mind täna on toonud siia, kus ma olen. Sa oled hea täpselt sellisena nagu Sa oled! Ära muuda mitte midagi. Ja tee enda diabeedi eest hoolitsemisele ruumi kõikide nende afääride keskel, sest Sinu tulevane Mina tänab Sind selle eest.

Periood 3: Ema näägutab ja käseb suhkrut mõõta, küsib kogu aeg, kas ma oma süsti olen teinud, arst ei ole päris rahul vereproovi vastustega, kogu aeg peab mingi komm taskus olema. Mingi ilge jama on kogu aeg selle diabeedi ümber ja keegi ei lase mul hingata! *Kui Sa kallis teismeline endiselt arvuti eest istud ja mu kirjutist loed, ära veel püsti tõuse, varsti saab kirjutis otsa. Loe edasi.* Ma olen võib olla väga julm nüüd sinu vastu, aga tead mis? Diabeet ei kao ära, eitad Sa seda või elad nagu Sul poleks seda. Tulevikus on see võimalik. Täna ei. Sa ei mõtle ehk täna selle peale, et Sa tahad lapsi saada ja abielluda maailma kõige ägedama naise/mehega. Usu mind, Sa tahad seda. Sa tahad minna ülikooli, Sa tahad olla selline nagu kõik teised. Sa tahad seda kõike tehes terve olla. Ja Sa oledki seda, aga Sul on diabeet ja see nõuab Sinult vahest järelemõtlemist ja igapäevaseid valiku tegemisi. Sa tahad oma elu kõige tähtsamal päeval olla ilma diabeedi komplikatsioonideta ja kirikusse/Õnnepaleesse kõndida naeratades. Kanna oma diabeedi eest hoolt, kui sa selles veel väga proff ei ole, küsi abi. Mitte ükski küsimus ei ole loll. Ma luban. 🙂

Palun ära viska oma süstalt prügikasti, ära lehvi ringi ilma pumbata või lõika sellel juhet läbi. Maailmas on nii palju avastada ja uurida ja teada saada. Selleks, et seda teha pead Sa enda eest hoolt kandma, sest on vaid teatud aeg, kus Su ema Sinu diabeedi eest hoolt kannab, Sa kasvad suureks ja Sul on selleks ajaks teadmiste pagas, mis tuleb arstilt, emalt, isalt, diabeediõelt, vahest ehk psühholoogilt. Kui Sa kõike ei suuda meelde jätta, jäta pool. Aga jäta midagi meelde. Mõõda oma suhkrut kui ema meelde tuletab, ta tahab vaid parimat. Sinu ainus ülesanne on hoida oma kehas piisavalt insuliini, mõõta veresuhkrut ja vajadusel, kas süüa või teada, kui palju insuliini peaks tegema, et suu enam kuiv ei oleks. Sul ei ole rohkem ülesandeid. Kui Sa selle keeruka ülesandega hakkama saad, oled Sa ära teinud väga suure töö! Sa oled tubli ja ma olen Sinu üle uhke, sest ma tean, et see on raske. Ma elan Sulle kaasa selles keerulises noore inimese maailmas!

Vabandan kõigi lapsevanemate ees, kes arvavad, et mu postitus julgustab noori alkoholi proovima. Ei. Minu südameasi on, et kui olukord jamaks muutub, siis peab oskama mõelda! Ja teismelistel on ka muid probleeme, millest me ehk undki ei oska näha. Ja diabeet sinna otsa võib ikka noores eas mõistuse viia küll. Ja täiskasvanute jaoks väikesed probleemid võivad ühe väikese inimese jaks olla väga suured probleemid.

 

Ja nüüd pean hakkama riideid pesema, sest ma olen tagasi oma 9 päevaselt reisilt Lissaboni ja kasutasin selle aja jooksul kõiki riideid oma pisikeses riidekapis. Mis veel uut ja huvitavat? Ma olen ca. 17 kg kergem. Magistritöö on esitatud ja elu on hea! Aga sellest kõigest juba tulevikus.

 

Teie Seenior Diabeetik

 

 

 

No Comments

Post A Comment